Gratis hjælp

Få gratis hjælp af Gitte

+45 97 11 83 93

Chaussesten i mønster

Chaussesten er en meget populær belægningssten, der er hugget i materialer som sandsten og skifer. Den er et enormt robust stenvalg, der er modstandsdygtig og kan klare en høj belastning. Det er dermed en meget stabil og hårdfør stentype, som samtidig er utrolig dekorativ, og denne kombination gør den til et en favorit til eksempelvis indkørsler, terrasser og bedkanter.

De smukke chaussesten kommer i mange forskellige farver. Vores klassiske chaussesten i skifer og sandsten er kvadratiske og måler ca. 10 x 10 x 8-10 cm – dog skal man være opmærksom på, at det er natursten, og derfor kan der forekomme variationer i stenene, som skaber noget kant og liv. Stenenes kompakte størrelse gør dem til et oplagt materialevalg, når du skal anlægge eksempelvis en terrasse eller indkørsel i chaussesten i et dekorativt mønster. Kombinér også gerne store og små sten for et spændende og personligt udtryk.

Der er mange muligheder, når du skal lægge chaussesten i mønster, og der er rig mulighed for at udfolde dine kreative sider og gøre det helt unikt, så det passer til dig og din personlighed. Vi vil her på siden komme med vores råd og vejledning til, hvordan du kan gribe opgaven an.

 

Kan man selv lægge chaussesten?

Hvis chaussestenen blot skal bruges i en enkelt række til en kant, kan man sagtens selv lægge dem. De kan sættes i de smukkeste mønstre, men det kræver oftest en fagmand. Chaussesten kræver som alt belægning et solidt fundament, som ikke sætter sig ved brug. Chaussestenen sættes med håndkraft og bankes derefter med en gummihammer.

Når du skal læggechaussesten, skal du som med de fleste typer af sten og fliser sikre dig et stabilt underlag, så du får det bedste og mest holdbare resultat. Typen af underlag afhænger af brugen – skal det f.eks. kunne bære biler i en indkørsel, eller er det til en terrasse, hvor belastningen er markant mindre?

Hvis du skal lave en indkørsel med chaussesten, vil vi anbefale et underlag af enten ca. 10-25 cm hårdt komprimeret stabilgrus eller 15 cm beton. Når det er komprimeret, tilføjer du 5-6 cm sand, som chaussestenene sættes i, hvorefter det skal komprimeres igen for at sikre en fast overflade. Er det eksempelvis en terrasse, du skal lave, kan omkring 5 cm komprimeret stabilgrus efterfulgt af 5-6 cm sand være tilstrækkeligt som underlag for dine chaussesten.

Selve lægningen af chaussesten kan udføres på et hav af forskellige måder, alt efter om du ønsker et bestemt mønster eller andet. Vi giver dig nedenfor nogle ideer til, hvordan du kan sætte chaussesten i mønster på en smuk og dekorativ måde.

 

Chaussesten i buer

 

Chaussesten i buer

Én af de klassiske og mest populære måder at lægge chaussesten i mønster er at lave buer. Denne forbandts udbredelse er ikke uden grund, for en flot anlagt terrasse eller indkørsel med chaussesten i buer er solid, men den skaber også en eksklusiv wow-effekt.

Når du skal lægge chaussesten i buer, foregår det ved, at du lægger stenene i cirkelbuer, der skærer hinanden i en 90-graders vinkel. Denne type forbandt medfører, at tykkelsen på fugerne vil varierer, men dette kan dog undgås ved at anvende gradvist større sten, jo tættere du kommer på midten af buen.

En variation af chaussesten i buer kan eksempelvis være et såkaldt påfuglemønster, hvis der ønskes en særlig dekorativ effekt. Denne lægning af chaussesten er kendetegnet ved flere små buer, der, som navnet antyder, ligner påfuglens udslåede hale. Påfuglemønsteret kræver ligesom chaussesten i buer også en variation i størrelsen på chaussestenene for at opnå det ønskede resultat. Påfuglemønsteret kræver et godt håndelag og er primært en opgave for den øvede gør-det-selv-brolægger, men et vellykket påfuglemønster kan virkelig skabe en wow-effekt.

 

Chaussesten i cirkel

Man ser ofte terrasser, bede m.v. være kantede, men hvorfor ikke prøve noget anderledes og lave en cirkelformet terrasse eller et rundt bed? Det kan være en fantastisk måde at skabe spil i haven og lave en lille oase, der adskiller sig fra det omkringliggende.

Trods chaussestenenes ofte kvadratiske form er det muligt med lidt finesse at lægge dem i en smuk cirkel ved at kombinere kvadratiske sten med kileformede.

Når du skal lægge chaussesten i en cirkel, gøres det ved, at du starter med at markere midten med et spyd og binder en snor på. Herefter beslutter du, hvor langt ud fra midten du vil starte med at lægge stenene og markerer det på snoren. Sørg derefter for at lægge den første række af sten i samme afstand fra midten. Ved den første række måler du afstanden fra midten og til indersiden af chaussestenene, mens de efterfølgende cirkler måles til yderkanten, således at der tages højde for størrelsesforskelle på stenene. Det er også her vigtigt at forskyde fugerne på cirklerne, ligesom du bør støde stenene afslutningvis for at sikre et holdbart resultat.

Du kan lave lige så mange cirkler, du ønsker – det er helt op til dig, din kreativitet og dine ønsker, hvordan du vil gribe opgaven an.

Se også Cirkelformet terrasse

chaussesten mønster

 

Indkørsel med chaussesten

En indkørsel er typisk ikke noget, man forbinder med noget smukt og dekorativt, men det behøver slet ikke at være så kedeligt! En indkørsel med chaussesten kan nemlig peppe dit hus’ omgivelser gevaldigt op og skabe en unik indgang til dit hjem.

Som beskrevet er chaussesten i mønster oplagt til eksempelvis en indkørsel, der skal have lidt ekstra wow-effekt. Det er muligt at lave en hel indkørsel med chaussesten i mønster, men du kan også kombinere det med andre typer af sten eller kombinere buer eller cirkler med et helt klassisk tværsætning for at skabe variation og gøre det personligt.

Når først du har sikret et godt og solidt underlag til chaussestenene, er der rig mulighed for at lade din fantasi udfolde sig og lave en indkørsel med chaussesten, der uden tvivl vil blive bemærket.

Læs også vores artikel: Indkørsler inspiration

lægning af chaussesten

 

Chaussesten af natursten

Chaussesten i den samme stentype som din øvrige belægning kombiner på smukkeste vis alle elementerne i din have og giver dermed det sidste finish.

Giver også en stabil kant ud mod græs og bede, så din belægning ikke kommer til at “skride ud”.

Målene på chaussestenene er ca. 10 x 10 x 8-10 cm.

 

SANDSTEN FÅS I MANGE UDSØGTE FARVER

Sahara Sandstone – de lyse, creme-gullige nuancer.

Red Sandstone – ægte, rødlig Middelhavsstemning.

Grey Sandstone  – det naturlige alternativ til kedelig beton.

Olive Sandstone – oliven-grønlige nuancer.

Naturel Sandstone – grå, brun og let grønlig.

Dark Sandstone – sort, koksgrå, antrazit og dybbrun. Perlen over alle farver sandsten.

Mahogany Sandstone – mørk og livlig glød.

Monsoon Black Skifer 

 

LITHOS er din ekspert på chaussesten

Med mere 15 års erfaring i natursten kan LITHOS være behjælpelig med råd og vejledning om chaussesten. Har du spørgsmål eller ønsker rådgivning om chaussesten, hører vi gerne fra dig på tlf. +45 97 11 83 93 eller mail info@lithos.dk.

Du kan også gå på opdagelse i vores store udvalg af chaussesten, som fås i forskellige smukke farver såsom rød, naturel, grå og mange flere. Lad drømmen starte her!

Dark

Grey

Mahogany

Naturel

Olive

Red

Sahara

Skifer

w

Fragt

Fast grundbeløb for første 3 paller. Derefter Danmarks billigste fragt på hver enkelt palle.

Bestået de skrappe danske tests

Kvalitetstestet på uafhængigt dansk laboratorium.

danmarks billigste

Altid sandsten og skifer til konkurrencedygtige priser.

Få tilsendt et katalog

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shop