Gratis hjælp

Få gratis hjælp af Gitte

+45 97 11 83 93

Sådan lægger man fliser i haven

SÅDAN ANLÆGGER DU DIN EGEN DRØMMETERRASSE

Har du drømt om en ekstra lille oase – måske bagerst i haven hvor du kan nyde en lun sommeraften, lave snobrød med ungerne eller bare drikke et koldt glas vin? Så anlæg din egen terrasse med natursten.

Projektet er rigtig godt at gå igang med fra april til oktober. Det er ret nemt selv at lægge naturstenene, det sværeste er at få underlaget stabilt og lige samt sikre at underlaget har det rette fald. Især hvis din nye terrasse skal ligge ved siden af huset.

Det er altid rart med et par hjælpende hænder, da det at anlægge en ny terrasse kræver en del fysik. Det er et tung og slidsomt arbejde og der skal graves og køres jord og grus bort.

 

PLANLÆGNING AF PLACERING

Check blæst, solforhold og høje træer (træerne giver mere skygge og deraf alger og skidt på din belægning).

 

SKITSE

Skal det være en stor eller lille terrasse? Skal den ligge hvor der allerede er en terrasse eller et helt nyt sted? Kan jeg selv eller skal jeg have professionel hjælp af en havearkitekt?

På Sjælland anbefaler vi Bonnie Hall – hende kan du møde på www.bonniehall.dk, Facebook og Instagram.

I Jylland anbefaler vi Charlotte Sæderup Nielsen – hende kan du møde på www.gardenstory.dk, Facebook og Instagram.

 

Hvordan lægger man fliser

Naturel Sandstone i MIX-mønster

 

 

BESTILLING AF MATERIALER

Husk at bestille i god tid, da der kan være leveringstid. Sørg også for at dine natursten har danske testresultater. Udenlandske certificeringer er ofte af en ringere kvalitet. Overvej også om det skal være store eller små natursten – kvadratisk, rektangulær eller rund?

Hvilken type fuge vil jeg gerne anvende – skal det være helt almindelig stenmel eller skal jeg have et produkt som hærder op og bliver hård i fugen som f.eks. LITHOS FUGESAND

Skal jeg have en afslutning på terrassen med chaussesten eller brosten i sammen stentype som terrassen?

Spørg om dine natursten kan leveres med kran, så de kan løftes helt om i haven, så der ikke skal slæbes for meget.

Lej evt. en pladevibrator samt vinkelsliber/vådskærer i et byggemarked.

Der skal bruges både grus og sten. Gruslaget under terrassens natursten skal bestå af 15 cm stabilgrus og 10 cm brolæggergrus.

 

UDGRAVNING OG FUNDAMENT

Sørg for hjælp fra venner/naboer, da det er et tungt arbejde, især hvis det er et helt nyt sted i haven den skal laves. Måske har nogen i din omgangskreds værktøj som gør hele processen meget lettere (f.eks. en minigraver)?

Du skal grave ca. 30-35 cm jord væk der hvor du vil have terrassen til at ligge. Jorden du graver væk kan alternativt bruges i bedene i haven.

Så er det tid til at få lagt et lag af stabilgrus. Der skal være ca. 15 cm som skal trykkes rigtig godt sammen, herefter ca. 10 cm brolæggergrus. Det er vigtigt at underlaget bliver fast og stabilt evt. ved hjælp af en pladevibrator, ellers vil stenene kunne synke de steder hvor underlaget er blødt.

Før naturstenene lægges, skal du være helt sikker på at underlaget er plant, så fliserne kommer til at ligge pænt og lige.

Hvis din nye terrasse ligger op imod et murværk er det vigtigt at sikre et fald på 1,5-2 grader på terrassen, så vandet løber væk.

 

LÆGNING OG FUGNING

Inden du for alvor begynder at lægge naturstenene skal du rive de øverste par millimeter løs igen. Det gør at naturstenene som er fræset jævne på bagsiden, lægger sig lige så fint ned i underlaget, når de får et par dup af en gummihammer.

Men nu skal de nyindkøbte, smukke natursten til at lægges…

Der kan være stor variation i farvespillet i natursten, derfor er det en god ide at blande stenene fra de forskellige paller inden du lægger dem. Det vil give et helt fantastisk farvespil på hele terrassen.

Det er også en fordel at få styr på form og størrelse på terrassen. Hvis terrassen består af de helt store natursten, så læg en række ud i terrassens længde og bredde, så kan du checke om det passer med den størrelse om du har planlagt. Hvis du skulle have regnet forkert, er det bedre at finde ud af på dette tidspunkt end når halvdelen af terrassen er lagt.

En vinkelsliber/vådskærer skærer nemt i dine natursten. Skær cirka 2/3 igennem stenen fra bagsiden og knæk derefter resten. Så får stenen en fin, naturligt kløvet kant.

Hvis det er en sandstens- eller skifer cirkel, du skal have lagt, skal du begynde med at finde ud af præcist hvor, at du gerne vil have midten og så lægge stenene ud fra dette centrum.

Til fugen kan du vælge at anvende en helt almindelig stenmel som fejes ned i fugerne eller en LITHOS fugesand som hærder op og bliver hård.

Til kantafgrænsning mellem din nye terrasse og græs/bed kan du vælge at sætte en række chaussesten eller brosten i samme stentype og farve som dine belægningssten. Det giver en smuk og harmonisk afslutning.

Rigtig god fornøjelse med projektet.

 

GODT AT HAVE PÅ PLADS INDEN START

 • Pladevibrator
 • Stabilgrus
 • Brolæggergrus
 • Fugesand
 • Sten til belægning
 • Sten til kantafgrænsning
 • Vinkelsliber
 • Beskyttelsesbriller
 • Arbejdshandsker
 • Kost
 • Skovl

Hvordan lægger man fliser

Naturel Sandstone i MIX-mønster

 

Dark

Grey

Mahogany

Naturel

Olive

Red

Sahara

Skifer

w

Fragt

Fast grundbeløb for første 3 paller. Derefter Danmarks billigste fragt på hver enkelt palle.

bestået de skrappe tests

Teknologisk Institut har testet og godkendt vores natursten til det danske klima.

danmarks billigste

Altid sandsten og skifer til konkurrencedygtige priser.

Få tilsendt et katalog

0
  0
  Din kurv
  Din kurv er tomTilbage til shop