Har du drømt om en ekstra lille oase – måske bagerst i haven, hvor du kan nyde en lun sommeraften, lave snobrød med ungerne eller bare drikke et koldt glas vin? Så anlæg din egen terrasse med natursten fra LITHOS.
SÅDAN LÆGGER DU FLISER I HAVEN
OG SKABER DIN EGEN DRØMMETERRASSE
Projektet er rigtig godt at gå igang med fra april til oktober, fordi vejrforholdene er optimale. En god tommelfingerregel er, at du altid bør tjekke vejret, inden du går i gang – undgå også gerne regnvejr, da det kan gøre jorden under dine havefliser svær at arbejde med, og du risikerer, at fliserne synker og forskubber sig. Det er ret nemt selv at lægge naturstenene. Det sværeste er at få underlaget stabilt og lige samt sikre, at underlaget har det rette fald. Især hvis din nye terrasse skal ligge ved siden af huset. Der ligger derfor et vigtigt forarbejde, inden du begynder at lægge fliserne.
NATUREL sandsten i MIX-mønster
PLACERING AF FLISER I HAVEN
Når du skal planlægge placeringen af dine fliser i haven, er det vigtigt, at du overvejer nogle forskellige forhold. Noget af det, vi anbefaler, du tager op til overvejelse, er blandt andet vindforhold. En terrasse, der er helt vindblæst, vil sjældent blive brugt ret meget, så det kan være en fordel at placere den et sted med læ eller et sted, hvor der kan etableres et læhegn eller lignende. På samme måde er også solforhold et vigtig faktor – er du til høj sol, eller foretrækker du skygge, når du skal nyde din terrasse? Bruger I mest terrassen morgen, middag eller aften? Det betyder noget for placeringen af dine fliser i haven, fordi det påvirker, om og hvornår solen rammer din terrasse.
Du bør også overveje placeringen af høje træer på grunden, i forhold til hvordan du lægger fliser i haven. Træerne giver mere skygge, hvilket kan give flere alger og mere skidt på din belægning. Det er ikke sikkert, det kan undgås i lige præcis din have, men det er værd at have med i overvejelserne inden lægning af havefliser.
SKITSE
Ønsker du en stor eller lille terrasse? Skal den ligge, hvor der allerede er en terrasse eller et helt nyt sted? Kan du selv, eller skal du have professionel hjælp af en havearkitekt til at nå i mål med dine drømme?
Vi har med vores mange års erfaring i branchen kendskab til havearkitekter på Sjælland og i Jylland, som vi giver vores varmeste anbefalinger, hvis du har brug for hjælp til at realisere dine havedrømme. Vi anbefaler havedesigner Bonnie Hall – hende kan du møde på www.bonniehall.dk, Facebook og Instagram.
GODT AT HAVE PÅ PLADS INDEN START
Inden du går går i gang med lægning af havefliser, er det en god idé at sikre dig, at du har alt udstyret og materialerne på plads, så du er helt klar, når først du går i gang. Vi har lavet en liste over det værktøj og de materialer, du med fordel kan have på plads, inden du går i gang med lægge fliser i haven:
- Pladevibrator
- Underlag til fliser
- Stabilgrus
- Brolæggergrus
- Fugesand
- Sten til belægning
- Sten til kantafgrænsning
- Vinkelsliber
- Beskyttelsesbriller
- Arbejdshandsker
- Kost
- Skovl.
Det desuden altid rart med et par hjælpende hænder, da det at anlægge en ny terrasse kræver en del fysisk hårdt arbejde. Det er et tung og slidsomt arbejde, og der skal graves og køres jord og grus bort, så hvis du kan alliere dig med venner og familie, har du gode betingelser for at nå i mål på en god og behagelig måde. Måske har nogen i din omgangskreds endda også værktøj, som gør hele processen meget lettere (f.eks. en minigraver)? Så er det et godt tidspunkt at få en hjælpende hånd.
BESTILLING AF MATERIALER TIL FLISER I HAVEN
Husk at bestille materialer i god tid, når du skal lægge fliser i haven, da der kan være lang leveringstid. Sørg også for, at dine natursten har danske testresultater, som vi eksempelvis har hos LITHOS. Det sikrer dig, at du får de bedste produkter. Udenlandske certificeringer er ofte af en ringere kvalitet, så her har du ikke samme sikkerhed i, at stenene lever op til den ønskede kvalitet.
Overvej også, om det skal være store eller små natursten – kvadratiske, rektangulære eller runde? Det betyder meget for udtrykket på din terrasse, hvilken størrelse sten du vælger. Du kan eventuelt undersøge, om dine natursten kan leveres med kran, så de kan løftes om i haven, og der ikke skal slæbes for meget.
Der skal bruges både grus og sten, når du skal lægge fliser i haven. Det bestilles bedst og billigst lokalt hos dig.
Du bør også overveje, hvilken type fuge du gerne vil anvende. Skal det være helt almindelig stenmel, eller har du brug for et produkt, som hærder op og bliver hårdt i fugen som f.eks. LITHOS fugesand? Husk at dit fugesand ikke må indeholde ukrudtshæmmende kemi, da stenene risikere at tage skade af kemien.
Du skal desuden også tage stilling til, om du ønsker en afslutning på terrassen med chaussesten eller brosten i sammen stentype som terrassen.
UNDERLAG TIL FLISER – UDGRAVNING OG FUNDAMENT
Du skal grave ca. 30 – 35 cm jord væk, der hvor du vil have terrassen til at ligge. Jorden, du graver væk, kan alternativt bruges i bedene i haven, så den ikke går til spilde.
Så er det tid til at få lagt et lag af stabilgrus. Der skal være ca. 15 cm, som skal trykkes rigtig godt sammen. Herefter ca. 10 cm brolæggergrus. Det er vigtigt, at underlaget bliver fast og stabilt evt. ved hjælp af en pladevibrator, ellers vil stenene kunne synke de steder, hvor underlaget er blødt.
Før naturstenene lægges, skal du være helt sikker på, at underlaget er plant, så fliserne kommer til at ligge pænt og lige.
Hvis din nye terrasse ligger op mod et murværk, er det vigtigt at sikre et fald på 1,5 – 2 grader på terrassen, så vandet løber væk.
LÆGNING AF HAVEFLISER OG FUGNING
Inden du for alvor begynder at lægge naturstenene, skal du rive de øverste par millimeter løs igen. Det gør, at naturstenene, som er fræset jævne på bagsiden, lægger sig lige så fint ned i underlaget, når de får et par dup af en gummihammer.
Men nu skal de nyindkøbte, smukke natursten lægges …
Der kan være stor variation i farvespillet i natursten, og derfor er det en god ide at blande stenene fra de forskellige paller, inden du lægger dem. Det vil give et helt fantastisk farvespil på hele terrassen. Der er også forskel på hvor rustikke i overfladen dine natursten er. Kig på dem og læg de mest ujævne ude i kanterne.
Det er også en fordel at få styr på form og størrelse på terrassen. Hvis terrassen består af de helt store natursten, så læg en række ud i terrassens længde og bredde, så kan du tjekke, om det passer med den størrelse, som du har planlagt. Hvis du skulle have regnet forkert, er det bedre at finde ud af på dette tidspunkt, end når halvdelen af terrassen er lagt.
FÅ EN FLOT FINISH PÅ DINE HAVEFLISER
En vinkelsliber/vådskærer skærer nemt i dine natursten. Skær cirka 2/3 igennem stenen fra bagsiden og knæk derefter resten. Så får stenen en fin, naturligt kløvet kant.
Hvis det er en sandstens- eller skifercirkel, du skal have lagt, skal du begynde med at finde ud af, præcist hvor du gerne vil have midten og så lægge stenene ud fra dette centrum. En cirkel bliver leveret fuldstændig klar til at lægge. Her er det ikke nødvendigt at have gang i vinkelsliberen.
Til fugen kan du vælge at anvende en helt almindelig stenmel, som fejes ned i fugerne, eller en LITHOS fugesand, som hærder op og bliver hård.
Til kantafgrænsning mellem din nye terrasse og græs/bed kan du vælge at sætte en række chaussesten eller brosten i samme stentype og farve som dine belægningssten. Det giver en smuk og harmonisk afslutning.
Rigtig god fornøjelse med projektet!