Værd at overveje, når du skal anlægge ny indkørsel
Hvis du står foran at skulle lave en ny indkørsel, er der flere ting, du skal have med i dine overvejelser omkring belægningen. Det kan f.eks. være:
- Hvor stort et areal af indkørslen skal være med belægningssten? Skal det være hele indkørslen eller blot en række fliser, hvor bilen kører?
- Er underlaget i indkørslen ok til at lægge nye fliser, eller skal du have lavet et helt nyt?
- Hvilken farve sandsten passer til dit hus, og har du ønsker til forskellige mønstre?
- Hvilke størrelser ønsker du på belægningsstenene (chaussesten, miksede størrelser som i mix-mønstret eller f.eks. 60 x 90 cm)?
- Har du planer om selv at anlægge din indkørsel, eller skal du have professionel hjælp til belægningen?
Find den rette type indkørselsbelægning, der matcher omgivelserne
Grundlæggende er det rigtig vigtigt at kigge på dit hus og dine omgivelser, når du søger inspiration til en ny indkørsel og skal vælge belægning hertil. Hvilke farver sandsten eller skifer vil kunne harmonere med dine omgivelser? Og ønsker du f.eks. sten i en eller flere forskellige farver? Dernæst skal du selvfølgelig vælge et kvalitetsprodukt – alt andet vil du hurtigt fortryde. I en indkørsel er belægningen nemlig udsat for en enorm påvirkning af vægt, og du vil jo helst ikke have, at dine fliser knækker, når der kører en bil på dem. I valget af fliser til indkørsel er det altså en meget dårlig idé at gå på kompromis med kvaliteten. Helt konkret skal du i din søgning have in mente, at dine indkørselsfliser ikke må være tyndere end 7 cm, da de så risikerer at knække under vægten af biler og anden trafik med tunge køretøjer. Alle vores belægningstyper til indkørsel er tykke sten, som er skåret specifikt til formålet – de har en tykkelse på mindst 7 cm.
Inspiration til indkørsel med belægning sandsten og skifer
Projekt “ny indkørsel” kalder på inspiration. Det er nok ikke nogen overraskelse, at mulighederne for at anlægge en flot indkørsel er mange, når det kommer til belægningen. Der findes rigtig fine forskellige produkter til netop dette – men hos LITHOS er vi eksperter i sandsten og skifer, og derfor vil vi koncentrere os om disse. Herunder vil vi vise et par eksempler med smuk belægning fra vores kunder rundt omkring i Danmark.
En mulighed er at vælge samme belægningssten til både terrasse og indkørsel for et samlet og harmonisk udtryk. I eksemplet til inspiration her er der anvendt OLIVEN sandsten til både indkørsel og terrasse. Til indkørslen er der valgt 60 x 90 cm sten, som også er en del af vores mix-mønster.
OLIVEN sandsten til både indkørsel og terrasse. I indkørslen er der valgt 60 x 90 cm som også er en del af vores mix-mønster. Her set hos vores kunde Stephen.
Indkørselsinspiration: valg af farve på belægningssten og fliser
Når der skal vælges sandsten til din indkørsel, er det vigtigt at finde en type sten, som harmonerer med både husets, vinduernes og dørenes farve. Hos LITHOS finder du mange farver sandsten at vælge mellem. Få inspiration til din belægning ved at tage et kig på de mange billeder fra vores kunder her.
Er du i tvivl om, hvilken farve sten som passer til netop dit hus, er du velkommen til at sende et foto til os på info@lithos.dk. Så tager vi meget gerne en snak med dig om farvevalg og giver dig vores anbefalinger til valg af belægning og bud på struktur heraf.
SAHARA sandsten i miksede størrelser til indkørsel
Valg af størrelse på sandsten til indkørslen
Skab et gennemført udtryk udendørs ved at integrere vores smukke mix-mønster i din terrasse, gangsti og indkørsel. Dette mønster består af fire forskellige størrelser sandsten: 29 x 29 cm, 29 x 60 cm, 60 x 60 cm og 60 x 90 cm. For lettere trafik som på terrasser og gangstier fås mønstret i sten med 2,5 cm tykkelse, mens det også tilbydes i 7 cm tykkelse specielt designet til indkørsler.
Alternativt kan du overveje at placere et betondæk under dine belægningssten i indkørslen og vælge sandstenene i en tykkelse på 2,5 cm. En elegant løsning kan også være at anvende chaussesten som belægningssten. Disse sten måler 10 x 10 x 8-10 cm, trænger dybt ned i jorden og kræver ikke et betondæk. De kan lægges i smukke mønstre og skabe harmoni med din øvrige belægning, da råmaterialet er det samme som i mix-mønstret – kun udskæringen varierer.
Find inspiration til fliser til indkørsler og skab et stilfuldt udendørs miljø med vores varierede udvalg. Se de forskellige fliser til indkørsler her.
Skifer i størrelsen 10 x 10 x 8 – 10 cm også kaldet Chaussesten – lagt i smukt buet mønster
Hvad koster det at anlægge en indkørsel?
Når det kommer til spørgsmålet, hvad det koster at anlægge en indkørsel, er sagen den, at det kan være lidt svært at svare helt præcist på. Vil du selv i gang med at lave hele indkørslen, skal du have hjælp til en del af det, eller foretrækker du helt at slippe for det tunge arbejde og lade en uddannet brolægger eller anlægsgartner udføre det for dig? Vi anbefaler at være realistisk omkring projektet, da det at lave indkørsel er et tungt arbejde. Fliserne vejer ca. 185 kg pr. m2. Derudover er der nogle helt grundlæggende ting, som skal være i orden mht. underlaget, for at projektet bliver rigtig godt og holdbart også i mange år fremover. Tag derfor gerne fagfolk med på råd og lad dem give et tilbud, så kan du se om belægningen er et arbejde, du selv mener at kunne lave.
Sådan kommer du i gang med etableringen af din nye indkørsel
Når du har taget stilling til ovenstående omkring belægning, er du faktisk kommet et godt stykke vej. Næste del af projektet går på selve etableringen af indkørslen. I det følgende tager vi dig i hånden og guider dig gennem processen trin for trin.
Kørearealets størrelse
Det er yderst vigtigt, at der i den del af indkørslen, hvor der skal køre tunge køretøjer, er et underlag, som er i orden. Ellers giver det på sigt problemer med kørespor og fliser, som skrider fra hinanden eller knækker. Helt konkret betyder det, at du skal tage stilling til, om I vil nøjes med en række belægningssten der, hvor bilen kører i indkørslen, eller om hele indkørslen skal udsmykkes med flotte belægningssten i sandsten eller skifer.
Det rette underlag
Den tungere trafik i en indkørsel kræver et væsentligt mere slidstærkt underlag, end hvis du eksempelvis skal anlægge en terrasse. For anlægning af godt, solidt underlag skal du bruge følgende:
- 1 kubikmeter stabilgrus pr. 19 m2
- Afretningsgrus
- Pladevibrator eller brolæggerjomfru
- 2 lægter eller jernrør
- Forskallingsbræt
Skab et stabilt underlag i din indkørsel
- Du starter med at grave minimum 15 cm jord væk, indtil du når en fast bund. Herefter fylder du op med ca. 15 cm stabilgrus.
- Dernæst komprimerer du underlaget med en pladevibrator eller stamper det med en brolæggerjomfru eller lignende, indtil underlaget er ca. 2,5-33 cm under det niveau, som dine belægningssten skal ligge i.
- Du strør herefter afretningsgrus ud over underlaget, som stenene kan sætte sig i.
Når ovenstående steps er klaret, skal du rette af. Det gør du således:
- 2 lægter eller jernrør lægges i en passende bredde (ca. 1-1,5 meter). Kontrollér, at de er i vater, men dog stadig med lidt fald, så regnvandet kan løbe væk.
- Sandet glattes ud med et forskallingsbræt.
Lægning af sandsten og skifer
Det er nemt at lægge sandsten og skifer, hvis blot du følger disse enkle trin.
- Lav underlag og aftrækningslag som beskrevet ovenfor.
- Riv de øverste 5 mm løs.
- Hvis du har valgt mix-mønstret, så fås en læggevejledning her.
- Vi anbefaler en fugebredde på 5-15 mm, men det kan variere lidt, da stenene er håndkløvede/håndhuggede.
- Hvis et hjørne ligger lidt højere/lavere end de øvrige sten, så løft dette hjørne og fjern eller læg lidt ekstra sand under. Det er lidt pillearbejde, som du efterfølgende vil blive glad for at have gjort.
- Til slut kan stenene duppes med en gummihammer og herefter vandes, så de sætter sig godt ned i underlaget.
Anlægger du selv indkørslen?
Vi hjælper gerne med at beregne, hvor mange kvadratmeter belægning du har brug for til dit projekt, og vi står også til rådighed med vejledning og gode tips. Så hvis du har en havetegning eller blot nogle skitser med mål på – så send dem til os. Vi vender tilbage hurtigst muligt med vores vurdering af, hvordan du kommer i mål med den rette belægning, som du vil kunne glæde dig over i mange år fremadrettet.
Har du prøvet at lægge fliser eller sten før, er det ikke et problem at lægge LITHOS’ sandsten eller skifer. Ellers kan du alliere dig med én af vores samarbejdspartnere, som har lagt mange, mange kvadratmeter natursten. Det kan spare en masse tid og mange ærgrelser at få det gjort helt korrekt fra starten af. De fleste brolæggere og anlægsgartnere tager også ud og giver uforpligtende tilbud på netop dit projekt.
Arkitektmønstret i skifer: 29 x 60 og 60 x 90 cm